Правителството Денков беше създадено, за да изведе България от безвремието на служебните

...
Правителството Денков беше създадено, за да изведе България от безвремието на служебните
Коментари Харесай

Какво постигна кабинетът Денков: равносметката досега

Правителството " Денков "  беше основано, с цел да изведе България от безвремието на служебните ръководства. То се базира на ротационна съдружна формула сред първите две сили или по-скоро на " кохабитация "  (съжителство) сред тях в ръководството - както в Народното събрание, по този начин и в държавното управление. Целта не е да се примирят разликите сред главните партийни играчи ГЕРБ и ПП-ДБ, а да се вземат значими решения за страната макар тях.

В този смисъл единственото, което може да оправдае една сходна формула, са постигнатите резултати. Равносметката до момента е следната:

Еврозона, бюджет и финансова политика

Най-важното в дълготраен проект е, че страната има държавно управление, съществено решено да вкара еврото в най-кратки периоди. Служебните държавни управления на президента Румен Радев нямаха ясна воля по този въпрос и даже бойкотираха процеса посредством предлагането на бюджет с недостиг от над 6%. Вече е признат бюджет, съгласуван с Маастрихтските критерии на еврозоната, което потвърждава, че финансовата политика на Радев и държавните управления му е била нездравословно за страната политиканстване.

Друга значима крачка към еврозоната беше отхвърлянето на референдума на " Възраждане "  като противоконституционен. По създание тази позиция е вярна и в този момент би трябвало да бъде доказана и от Конституционен съд. Ако нашите съдии имат подозрения, те са длъжни да отнесат въпроса и до съда на Европейски Съюз в Люксембург, което най-малкото би осигурило задоволително време за въвеждането на еврото. Но по този начин или другояче по този въпрос ще се изкажат и авторитетни правосъдни органи след решението на болшинството в Народно събрание, което ще даде спомагателна легитимност на отхвърли за референдум и би трябвало да затвори устите на популистките последователи на протеста на еврото.

Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз

С държавното управление " Денков "  шансовете на България за приемане в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз доста набъбнаха. Това е по този начин, тъй като и за двата интернационалните формата корупцията в България е сериозен проблем и спънка пред участието на страната. С държавно управление, формирано в огромната си част от ПП-ДБ, тези терзания са по-приглушени, в сравнение с биха били при ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Фактите са такива, че в случай че ГЕРБ и Движение за права и свободи ръководят с сътрудници като " Възраждане ", завършването на европейската интеграция на България - и в Шенген, и в еврозоната - биха били невъзможни. В последна сметка, в случай че бяха, до момента от дълго време щяхме да имаме и евро, и да пътуваме без граници в Европейски Съюз.

Енергийна политика

Правителствата на президента Радев целяха да запазят енергийната обязаност на страната с Русия в оптималната степен. Опитаха продължение на контракта с " Газпром "  (което не се състоя поради отвод на съветската страна), обвързаха България с дълготраен контракт с турския газов оператор, откъдето в Европейски Съюз могат да влизат съветски доставки на газ, скриха настояването на Украйна да закупи ненужните на България съветски реактори за обречения план " Белене ". В общата картина на енергийните връзки сред България и Русия това може да са дребни и незначителни стъпки, само че те демонстрират планове и политическа визия.

Правителството " Денков "  и болшинството зад него имат други възгледи и се пробват да понижат енергийната взаимозависимост на страната от Русия. Беше прекъсната концесията на " Лукойл " за пристанище " Росенец ", което е връщане на надзор от страна на страната в енергийната сфера. Започнаха договаряния с Украйна за продажба на двата реактора, което би било положително решение за България. Това също не са някакви великански стъпки, само че въпреки всичко са във вярната посока.

Украйна

България завърши с лицемерието на служебните ръководства по този въпрос - да прави едно (да праща оръжия), а да приказва друго (че не би трябвало да се изпращат оръжия на жертвата на агресия). Позицията на президента Радев и Българска социалистическа партия по този въпрос ще се учи в идващите десетилетия като образец за изключително неоправдателно политическо двуличие. По-невинната интерпретация е, че задачата на това двуличие е да се търси политическа известност от страна на тези артисти. По-реалистичната е, че те имат друга визия за България, която не е тъкмо европейска.

Правителството " Денков "  и болшинството зад него дадоха и нова безплатна помощ на Украйна, което е явен политически жест в обстановката: изказванията на президентството, че надали не България остава беззащитна след сходни жестове, щяха да са комични, в случай че не ставаше дума за покруса от мащаба на украинската.

Визитата на президента на Украйна Зеленски в България също стана допустима поради новото ръководство, а тази аудиенция бе значимо доказателство за като цяло достойната позиция на България по украинския въпрос макар лицемерието на този или оня политически деятел.

Съдебната власт

Тук резултатите са, меко казано, смесени. Иван Гешев беше отхвърлен от поста си на основен прокурор, само че по неверните аргументи. Формално това стана поради изявленията му за " политическия отпадък ", които сами по себе си бяха задоволителни за задачата, само че не се отличаваха с нещо от предходни негови скандални изказвания. Неформално отстраняването му се случи в доста неразбираема обстановка - неуспешен и неразкрит " опит за атентат "  срещу Гешев и последвало активизиране на каузи на трупчета от страна на прокуратурата като " Барселона-гейт ". Скандалите сред Гешев и Сарафов просто потвърдиха подозренията, че прокурори и следователи са работили и работят поръчково в интерес на тандема ГЕРБ-ДПС. Останаха и подозренията, че главата на Гешев е " подсладител "  за публиката, която трябваше да одобри връщането на ГЕРБ (а и ДПС) във властта.

Най-големият проблем в действителност е, че на поста на Гешев бе определена неговата досегашна дясна ръка Сарафов, който просто продължи Гешевата линия отпреди атентата. А това, по думите на към този момент " прогледналия за истината "  Иван Гешев, е линия, обслужваща водачите на ГЕРБ-ДПС - Борисов и Пеевски.

В сходство с тази интерпретация, след благовидно изчакване, Сарафовата прокуратура разгласи, че в " Барселона-гейт "  няма доказателства за пране на пари. Преди това пък и Борисов самоуверено даде имунитета си.

Ако тази история би трябвало да излезе от жанра на фарса обаче, нужна е самостоятелна комисия с присъединяване на експерти от Европейски Съюз и Съвета на Европа, която да прегледа делата на Борисов и сие, както и активността на родната прокуратура по тях.

Конституционната промяна

Идеите за смяна на конституцията целят да стабилизират ръководството в средносрочен проект. Те са и мотивът ГЕРБ да притегли колегата си Движение за права и свободи в ръководството, като му обезпечи квоти при назначението на хора в регулаторите и други управнически органи.

Самите хрумвания за промени в конституционния текст са положителни. Разделянето на Висш съдебен съвет и увеличението на парламентарната квота за прокурорския съвет е потребна мярка. Намаляването на мандатите на тримата огромни е също рационално. Особено скъпа е концепцията за отнемане на прокуратурата от правото на контрол за правда, което тя до момента не е демонстрирала, че упражнява в публичен интерес.

Също така промяната на националния празник може (и е добре) да бъде конституционно закрепена. Не е належащо в съответните текстове да има пояснение за полезностите и смисъла на националния празник - това е по-скоро неприятен парламентарен усет.

По огромния спор за 24 май против 3 март има един значителен мотив в интерес на първата дата. Българска социалистическа партия, " Възраждане "  и президентът Радев употребяват културно-историческата непосредственост сред България и Русия като опрощение за поддръжка (открита или полуприкрита) на нападателния режим на Владимир Путин. 3 март стана залог на това политиканстване и по тази причина е добре да бъде заменен с безспорния български празник 24 май.

Кой печели и кой губи от държавното управление " Денков "

Партиите не може да не си вършат сметки кой губи и кой печели от формата " Денков ". Всъщност много е рано да се вършат заключения по този въпрос. На базата на наличните социологически проучвания, наподобява, че ГЕРБ нито губят, нито печелят. ПП-ДБ записват дребен спад, само че той беше като цяло резултат от изборния им резултат, разочароващ за последователите им. “Възраждане ” са с резултат като този на Движение за права и свободи: прогнозите за огромен скок в поддръжката на национал-популистите с евразийски уклон към този момент не са се оправдали.

Всичко това е разумно. ГЕРБ-СДС сякаш съумяват с проекта си – да се стигне до решения за бюджета, еврозоната, регулаторите и Украйна. А за правосъдната система – краткотрайна Пунта Мара (Сарафов) и обещания за конституционна промяна.

Даниел СмиловСнимка: BGNES

От позиция на ПП-ДБ правосъдната Пунта Мара няма по какъв начин да не е проблематична. Но пък в тяхна изгода е, че показват доста явен управнически потенциал. Също по този начин свързаностите в политиката към този момент станаха доста очевидни – това че ГЕРБ и Движение за права и свободи на процедура работят като обединен индивид е реалност и за незрящите. Причината за правосъдната Пунта Мара също е ясна за всички – страховете на Борисов и лицата от Магнитски от обективно следствие.

От позиция на политическата изясненост, президентът Радев изрично се нарежда в евразийски блок дружно с “Възраждане ” и Българска социалистическа партия. По всички съществени въпроси – от бюджета до конституцията и Украйна - в този блок има съвсем цялостен консенсус. Радев и Нинова са номинални про-европейци, до момента в който Костадинов номинално е евразиец, само че гласоподава много систематично с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Тези идеосинкретични особености не трансформират с нещо пейзажа и несъмнено не го вършат по-привлекателен.

В резюме, управническият формат “Денков ” оправдава своето битие с много съответни достижения, само че правосъдната Пунта Мара може да се окаже лъжицата катран в кацата с меда. Успокоението е, че управническите други възможности на този формат биха произвели лъжица мед и няколко каци с катран. Но това утешение е единствено отчасти.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР